+36 95 370 211
+36 30 377 3011

9653 Répcelak,
Radó Kálmán tér 2.

Publikálva: Írta: Ro ot • Szóljon hozzá

A Nyitott Tér Közhasznú
Kulturális Egyesület
és a Répcelaki Művelődési Ház
és Könyvtár
tisztelettel hívja Önt
és családját

2019. február 23-án,
szombaton 17 órára

a művelődési ház nagytermébe

Boros Ferenc, Horváth Zoltán, Tóth Kálmán
A barakkváros foglyai
című dokumentumfilmjének bemutatójára.

1915 májusában nyílt meg a Vas megyei Nagysimonyi és Ostffyasszonyfa községek határában az Osztrák-Magyar Monarchia egyik legnagyobb, 40-50 ezer fős befogadóképességű első világháborús hadifogolytábora. A barakkváros ebben az időben Vas megye legnépesebb „települése” volt. Működésének ideje alatt kb. 160 ezer hadifogoly fordult itt meg. A 197 barakképület és infrastrukturális létesítményeinek (szennyvízcsatorna, villanytelep, sertéshizlalda stb.) kiépítésében maguk a hadifoglyok is részt vettek.
Az egykori barakkváros létesítményei az elmúlt évszázad során szinte nyomtalanul eltűntek…

Boros Ferenc, Horváth Zoltán és Tóth Kálmán dokumentumfilmje, amely a Vasi Múzeumbarát Egylet örökségpedagógiai programjának részeként, az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság támogatásával készült el, az ostffyasszonyfai hadifogolytábor történetét mutatja be.

A szakértők (történészek, levéltáros, orvos, leszármazott, gyűjtő) megszólaltatásával, hagyományőrzők, diákok bevonásával készült, oktatási anyagként is felhasználható alkotás felhívja a közvélemény figyelmét a Nagy Háború ezen, méretei és története folytán egyedülálló létesítményére, fennmaradt emlékei megőrzésének fontosságára.

A film a XVIII. Lakitelki Filmszemlén a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. díját nyerte el.